Monday, September 6, 2010

Iftar di Masjid Geelong

Sabtu 4hb September merupakan pengalaman pertama berbuka puasa (Iftar) di masjid Geelong. Iftar di masjid ni hanya dibuat pada hari sabtu sahaja, kebetulan hari ini adalah iftar terakhir di masjid, rasa rugi pulak rasanya kalau tak pergi.
Setiap keluarga hanya perlu bawa makanan secara 'pot luck' sahaja. Kawan-kawan kata kita bawa makanan kita, bila berbuka kita makanlah makanan mereka. Memang best makanan orang-orang ala arab dan pakistan ni, Nasi beriani berbagai jenis ada ayam, kambing dan macam-macam lagi.
Semua makanan kita letak aja di atas meja yang disediakan, apabila azan menandakan masuk waktu magrib, semua akan berbuka dengan beberapa biji kurma dan minuman. Lepas tu terus ke masjid (sebelah aje) solat magrib. Habis solat ada tazkirah sekejap ( lebih kurang 10 minit), tujuannya disamping berceramah memberi laluan kaum wanita menjamu hidangan berbuka.


Baklava sejenis pastri manis berasal dari turkish. Rasanya memang sedap. Kalau nak beli mahal. Rugi kalau tak cuba.Selepas menjamu selera, solat terawih jangan lupa. Beginilah keadaan di dalam masjid Geelong, yang asalnya gereja. Imamnya orang Pakistan yang sudah menetapkan di sini semenjak kecil lagi.

No comments: